Élet- és ételöröm, a SlowFood dícsérete

Minden ami az olasz konyhához tartozik, örömök, bánatok, boldogság, ragyogás, nevetés és sok-sok érzelem.... És persze receptek első -és másodkézből, az olasz nagyitól, saját olasz konyhámból és olasz barátainktól.

Friss topikok

Hogyan készìtsük a tökéletes tésztát?

2013.03.26. 15:30 AdWo

Az olasz konyha, akármennyire is bonyolultnak tűnik, igazából nagyon is egyszerű. Az elkészìtési módok
általában az egészséges étkezés filozófiáját tükrözik és ehhez igazodnak. A tészta esetében például az alábbi alapszabályokat kell figyelembe vennünk (természetesen a boltban készen kapható tésztáról beszélünk, nem pedig a frissen gyúrt tésztáról, erről egy következő postban majd.....):

1. A lábas

Lehetőleg magas falú legyen, vagy legalábbis magasabb falú, mint amennyi az átmérője. Ennek oka az, hogy a tészta főléséhez állandő hőmérsékletű vìz szükségeltetik és ez könnyebben megvalósìtható magas falú lábosban. 

2. A vìz

A tészta bő vìzben főzendő. Ennek oka, hogy a tészta keményìtőt tartalmaz, nem elegendő vìz esetén könnyen összeragad. A megfelelő mennyiség 10 dkg tésztánként 1 liter vìz.

3. A só

Kb. 10 g (egy púpozott kiskanálnyi) minden egyes liter vìzre számolva. A sót akkor dobjuk a vìzbe, amikor az forrani kezd (tehát éppen a tészta hozzáadása előtt). Sokan a nagyszemű sóra esküsznek a tésztavìzhez, de igazság szerint nem sok különbség van, talán a nagyszemű sót könnyebb adagolni. 

4. A főzési idő

A tésztát akkor dobjuk a vìzbe, amikor az forr. Az olasz tésztákon általában a dobozon fel van tüntetve a szükséges főzési idő és ehhez tartsuk magunkat. Az eredmény általában "al dente" tehát tészta, ami kìvül puha, de a belseje még kissé kemény maradt. A tészta ily módon jobban emészthető, mintha teljesen puhává főznénk. Amúgy a legnagyobbak gyakran a "kóstolásos" taktikára esküsznek, én a kettő kombinálását ajánlom. Ahogy elkészült, azonnal le kell szűrni. Persze a főzési idő a tészta formájától függően más és más, friss tészta esetében akár 1-2 perc, vastag tészta esetében 15-18 perc is lehet. Küvessük mindig a "használati utasìtást és.... kóstoljunk:-) 

A tésztát nem szabad főzés után hideg vìzzel leönteni, mert elveszìti a felszìni keményìtőréteget, amitől a szósz jól ragad a tésztára és szinte "magába szìvja. 

A tészta leszűrése után vagy azonnal a szószós serpenyőbe öntendő (ìgy átveszi a ragu minden ìzét), vagy vissza a főzőlábasba (természetesen már a vìz nélkül), ebben az esetben adjunk hozzá extra szűz olìvaolajat, hogy ne ragadjon össze. 

Végül de nem utolsósorban: A TESZTA FRISSEN FOGYASZTANDÓ!

Jó étvágyat!

pasta cruda

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr465173711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása