Buongiorno a tutti!!!!
Első OlaszKonyha történetünk egy nagyon férfias es klasszikus tésztaételről szól, amely a Spaghetti alla Carbonara…..
Hogy mi az eredete, talán fölösleges is lenne találgatni, annyi sok elmélet vonatkozik rá. A legelterjedtebb talán, hogy a Ròma környéki szenesemberek szegényes étke volt egykor.
És hogy miért is férfias…?
Az olasz férfiak nagy részének szent meggyőződése, hogy ő készíti a legjobb es legtökéletesebb Carbonarat…
- Ciao Fabrizio/Marco/Massimo, most nem hiszed el, de magyar létemre én készítem a környéken a legjobb Carbonarat és ezt szinte egytől egyig igazolja mindenki aki már kóstolta…!
- Amore mio, akkor még nem kóstoltad azt, amit én készítek…..
Ez a beszélgetes gyakran kisebb vitába torkollik és egy Carbonara-főző szombat estével zárul…..
Az elkészitesi mód kedves barátunktol (természetesen…), Adrianotol érkezik hozzánk.
Adrianorol azt kell tudni hogy amikor vendégségbe jönnek feleségével es a 3 éves Nicolòval, a főzes utolsó fázisában Adriano odasettenkedik a konyhába es belekavar a serpenyőbe. Ezt körülbelül 3 percen át csinálja, utána tálal és csodák csodája, a Carbonara klasszisokkal jobb lesz, mint amikor én keverem.... Ez elég bosszantó, de a tökéletes Carbonara minden pénzt megér (a legjobbat mellesleg Rómában a Trattoria da Giggetto-nál ettük…).
Általános meggyőződés amúgy, hogy minél jobban szereted a Carbonarat, annál jobban készìted (mint sok más dolgot is)
Elkészítési idő előkészületekkel együtt: 30 perc
Az eredeti recept tehát ez volna (kb 4 főre):
fél fej hagyma
25 dkg (legjobb ha a fele füstölt, fele pedig nem:-)) sertéspofa
4-6 tojás
Reszelt parmezán
extra szűz olívaolaj, nagyszemű só a tésztavízhez, só az ízesítéshez, pici bors, esetleg egy löttyintés fehérbor
- A nem túl pici téglatest formára szeletelt sertéspofát egy serpenyőben keves olajon jól megpirítjuk a nagyon apróra szeletelt hagymán, pici só (a hús már magában is sós) és pici bors hozzáadása mellett. Amikor ez ksz, hozzálöttyinthetünk egy-két kortynyi fehérbort.
- Mindeközben feltesszük forrani a bőséges tésztavizet. Amikor forr, beledobunk a vízbe fél dió nagyságának megfelelő mennyiségű, lehetőleg nagyszemű sót. Ezután dobjuk a forrásban lévő vízbe a tésztát (szigoruan egyben)
- Egy kisebb tálban felkeverünk 1 egész tojást valamint a maradék tojások sárgáját. Az enyhén felvert tojásokhoz keverjük a reszelt parmezánt.
- Amikor megfőtt a tészta, leszűrjük, azonnal a pirításhoz használt serpenyőbe öntjük es jol elkeverjuk a pirított sertéspofával.
- És most a legfontosabb lépés….. A parmezános tojást szintén a serpenyőbe öntjük a tésztàra, majd nagyon alacsony lángon kb. 1-3 percig kevergetve melegítjük, amig a tojás sűrűvé, de még nem “rántottaszerűvé” nem válik.
- Tálaláskor szórjunk rá egy kis frissen őrölt borsot és ízlés szerint még egy kis parmezánt.
Voilà, buon appetito!