Élet- és ételöröm, a SlowFood dícsérete

Minden ami az olasz konyhához tartozik, örömök, bánatok, boldogság, ragyogás, nevetés és sok-sok érzelem.... És persze receptek első -és másodkézből, az olasz nagyitól, saját olasz konyhámból és olasz barátainktól.

Friss topikok

Carbonara, Amore Mio....

2013.03.18. 12:43 AdWo

Buongiorno a tutti!!!!

Első OlaszKonyha történetünk egy nagyon férfias es klasszikus tésztaételről szól, amely a Spaghetti alla Carbonara…..

carbonara

Hogy mi az eredete, talán fölösleges is lenne találgatni, annyi sok elmélet vonatkozik rá. A legelterjedtebb talán, hogy a Ròma környéki szenesemberek szegényes étke volt egykor.

És hogy miért is férfias…?

Az olasz férfiak nagy részének szent meggyőződése, hogy ő készíti a legjobb es legtökéletesebb Carbonarat…

-       Ciao Fabrizio/Marco/Massimo, most nem hiszed el, de magyar  létemre én készítem a környéken a legjobb Carbonarat és ezt szinte egytől egyig igazolja mindenki aki már kóstolta…!

-       Amore mio, akkor még nem kóstoltad azt, amit én készítek…..

Ez a beszélgetes gyakran kisebb vitába torkollik és egy Carbonara-főző szombat estével zárul…..

Az elkészitesi mód kedves barátunktol (természetesen…), Adrianotol érkezik hozzánk.

Adrianorol azt kell tudni hogy amikor vendégségbe jönnek  feleségével es a 3 éves Nicolòval, a főzes utolsó fázisában Adriano odasettenkedik a konyhába es belekavar a serpenyőbe. Ezt körülbelül 3 percen át csinálja, utána tálal és csodák csodája, a Carbonara klasszisokkal jobb lesz, mint amikor én keverem.... Ez elég bosszantó, de a tökéletes Carbonara minden pénzt megér (a legjobbat mellesleg Rómában a Trattoria da Giggetto-nál ettük…).

Általános meggyőződés amúgy, hogy minél jobban szereted a Carbonarat, annál jobban készìted (mint sok más dolgot is)

Elkészítési idő előkészületekkel együtt:  30 perc

Az eredeti recept tehát ez volna (kb 4 főre):

fél fej hagyma
25 dkg (legjobb ha a fele füstölt, fele pedig nem:-)) sertéspofa 
4-6 tojás
Reszelt parmezán
extra szűz olívaolaj, nagyszemű só a tésztavízhez, só az ízesítéshez, pici bors, esetleg egy löttyintés fehérbor

  1. A nem túl pici téglatest formára szeletelt sertéspofát egy serpenyőben keves olajon jól megpirítjuk a nagyon apróra szeletelt hagymán, pici só (a hús már magában is sós) és pici bors hozzáadása mellett. Amikor ez ksz, hozzálöttyinthetünk egy-két kortynyi fehérbort.
  2. Mindeközben feltesszük forrani a bőséges tésztavizet. Amikor forr, beledobunk a vízbe fél dió nagyságának megfelelő mennyiségű, lehetőleg nagyszemű sót. Ezután dobjuk a forrásban lévő vízbe a tésztát (szigoruan egyben)
  3. Egy kisebb tálban felkeverünk 1 egész tojást valamint a maradék tojások sárgáját. Az enyhén felvert tojásokhoz keverjük a reszelt parmezánt.
  4. Amikor megfőtt a tészta, leszűrjük,  azonnal a pirításhoz használt serpenyőbe öntjük es jol elkeverjuk a pirított sertéspofával.
  5. És most a legfontosabb lépés…..  A parmezános tojást szintén a serpenyőbe öntjük a tésztàra, majd nagyon alacsony lángon kb. 1-3 percig kevergetve melegítjük, amig a tojás sűrűvé, de még nem “rántottaszerűvé” nem válik.
  6. Tálaláskor szórjunk rá egy kis frissen őrölt borsot és ízlés szerint még egy kis parmezánt.

Voilà, buon appetito! 

 

 

 

 

2 komment

Címkék: olasz roma spagetti carbonara tèszta

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr165141388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hurmagi 2013.03.21. 20:29:06

Igen, ettem már igazi olasz carbonarat, amit valószínűleg egy igazi olasz férfi készített és egészen meglepődtem, hogy ez igazából nem egy zaftos, szószos tésztaétel, sőt akár szárazak és számunkra kissé ízetlennek is találtam, úgyhogy legközelebb, ha olasz pasival találkozom, majd ajánlom figyelmébe a magyar carbonarat!

AdWo 2013.03.22. 13:26:19

Ha a cél, hogy kihozd a sodrából, akkor adj hozzá tejszínt, hagyd ki a tojást, a tetejére pedig szórj egy kis reszelt Trappistát:-)) (amúgy nagyon szeretem a Trappistát:-)
süti beállítások módosítása