Élet- és ételöröm, a SlowFood dícsérete

Minden ami az olasz konyhához tartozik, örömök, bánatok, boldogság, ragyogás, nevetés és sok-sok érzelem.... És persze receptek első -és másodkézből, az olasz nagyitól, saját olasz konyhámból és olasz barátainktól.

Friss topikok

Canederli - a hegyi zamat, fogyókúrázóknak tilos

2013.07.06. 13:13 AdWo

Ha késéssel is, de megérkezett a nyár Olaszországba is... Itt északon csak 33 fok, páratartalom az egekben. A barátnőm meghívása a Dolomitokba, pontosabban San Martino di Castrozza-ba éppen jókor jött, kihagyhatatlan akkor is, ha én abszolút tenger-rajongó vagyok. 

photo

A mai specialitást tehát be is ágyazzuk a régiók konyhája rovatba, az Ausztriával határos Trentino régióról és a Canederli-ről lesz szó. Kalóriadús, tápláló, igazi hegyi étek, hegyi lakosoknak. Azért vakáción is lecsúszott és meg is ülte a gyomromat, bár lehet, hogy kevesebb mellékhatása lett volna, ha mondjuk 3 teniszlabdányi gombóc helyett csak kettőt vállalok be.... Merthogy gombócokról van szó és nem is akármilyenek, még elkészíteni sem olyan nagy ördöngösség. Ha a recept városkáról városkára változik is, mi a klasszikus, speck-kel készült verziót mutatjuk be:

photo (2)

Hozzávalók:

20 dkg állott (száraz) kenyér

40 g liszt

10 dkg speck

30 g vaj

2 tojás

1,5 dl tej

1 kis fej hagyma

kész erőleves (akár kockából is)

extra szűz olívaolaj

hintés szerecsendió, petrezselyem, só, bors

hintés bors

1. A kenyeret vágjuk pici kockákra, az egész tojásokat verjük fel.

2. A kenyérkockákhoz adjuk hozzá a felvert tojást, a tejet, sót, borsot, keverjük jól össze, majd fedjük le és hagyjuk állni kb. 2 órán át. Néha keverjünk bele, hogy jól átjárják az ízek. A kenyérdaraboknak puhává kell válnia, de nem kell "felolvadniuk" a tejben.

3. Miküzben pihen a tejes-tojásos kenyér, vágjuk fel apróra a specket és pirótsuk meg a szintén apróra vágott hagymán, olívaolajon és vajon. 

4. Miután kihűlt a speck és letelt a kenyér 2 órája, keverjük őket jól össze, adjuk hozzá a petrezselymet, a szerecsendiót, majd végül szórjuk rá a lisztet. Hagyjuk álni az egészet kb. fél óráig, hogy ezúttal is jól összeérjenek az ízek.

5. Na most göngyöljünk belőlük gombócokat:-) Végülis ízlés kérdése a méret, azért egy teniszlabdánál kisebbek legyenek:-) Ha nagyon a kezönkhöz ragad, szórjunk köré még egy kis lisztet. A kész gombócokat EGYSZERRE tegyük az erőlevesbe és abban főzzük kb. 15 percig. amikor feljönnek, vegyük ki őket és íme, kész az eredeti trentinoi Canederli.

A hagyomány szerint többféle módon lehet tálalni, a legegyszerűbb egy kis olvasztott vajat csurgatni rá esetleg egy kis petrezselyemmel is díszíthetjük. Ínyencek szórhatnak rá reszelt parmezánt is. 

Buon appetito!

8 komment

Címkék: Canederli Trentino San Martino di Castrozza

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr765393448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

n53 (törölt) 2013.07.07. 21:19:28

"Buon appetito" a Speckknödelhez? :)

2013.07.07. 21:54:45

Szállj, szállj sólyom szárnyán három hegyen túl. :)

Before · http://azbeszt.blog.hu 2013.07.08. 06:05:55

Ez az "akár kockából is" fordulat mindig mellbever...

AdWo 2013.07.08. 06:16:24

@Before: Miért vág fejbe...? Komolyan kérdezem:-) Az lenne a természetes, hogy NEM kockából, vagy hogy igen...? Ha van időd feldobni egy húslevest, persze jobb nem kockából, más hasznát is veheted. De ha csak a gombócok főzésére kell, simán elég a kockaleves:-)

AdWo 2013.07.08. 06:19:31

Apropó, kocka, ez volt az egyik olyan dolog, ami itt Olaszországban kicsit meglepett a gasztro témában, pont ők, akik annyira finnyások-igényesek, elég sokat használják azt a híres Maggi kockát, ebédre pl. összecsap egy kockalevest és belecsap tortelliniket, ez klasszikus. A másik a krumplipüré volt. Óriási elismerést kaptam, hogy 100% krumpliből csináltam meg, porok hozzáadása nélkül, itt vagy elintézik porból, vagy max. fele-fele....

AdWo 2013.07.08. 06:20:45

Én pl. a porpürét nem enném meg.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2013.07.08. 11:50:53

@AdWo: ezeknek a szaroknak penetráns és agresszív ízük van. Tehát fogsz egy adag - elvileg - minőségi alapanyagot, összeállítod, majd valami ipari szutyokba áztatod, hogy még csak véletlenül se maradjon meg az íze. Én például - párszáz forintos költséggel - rendszeresen lefőzök 6-8-10 liter alaplevet, amit néhány hónapig lefagyasztva el lehet tartani, és mindig annyit kiolvasztani, amennyi éppen kell.
Ami még ennél is igénytelenebb, az a porpüré... :)

LupaW 2013.07.08. 14:18:44

@Before: azt jól teszed, mármint a húslét:-) Csak szerintem nem sokan vannak így ezzel:-) Üdv!
süti beállítások módosítása