A zsidótövisbogyó (hogy ez a név honnan származik, nem tudjuk, még a Wikipedia sem világosít fel minket róla...) az észak-olasz gasztronómiában igen elterjedt, szinte hétköznapi gyümölcs, kínai datolya néven is ismert (vagy nem:-) Latin neve is átverést sugall (Ziziphus jujuba), pedig a zsidótövisbogyó rendkívül sokoldalú gyümölcs. Hogy nálunk miért is nem terjedt el, titok marad, pedig a zsidótövibogyó fája igen ellenálló, nem hajt fejet a minusz 10-15-öknek sem.
Íze az almáéhoz hasonlít, elmegy olyan "szotyifélének":-) Pici golyócskák, közepükön egy maggal, lekvárok, zselatin, torták készülhetnek belőle. A legelismertebb-leghíresebb-legismertebb azonban zsidótövisbogyóból készült likőr, amelyet otthon is elkészíthettek:
Hozzávalók:
1 kg zsidótövisbogyó (én kicsit többet tettem, kb. 1,2 kg-t)
1 kg cukor (én részben barnacukrot használtam, olyan 1/3 - 2/3 arányban)
2 fürt szőlő (ha van még muskotályos, ha nem más édes fajta)
Cabernet ízlés szerint (én másfél pohárnyit tettem bele:-)
2 szép nagy alma hámozva
1 citrom reszelt héja
víz amennyi szükséges lesz, nálam ez 2 liter volt
A bogyókat hagyjuk megráncosodni szobahőmérsékleten, tehát állni úgy 2 napig. Ezután tegyük egy nagy-nagy lábasba, adjuk hozzá a szőlőt és a cukrot és főzzük kb. 1 órán keresztül lassú tűzön.
Ezután adjuk hozzá a nagyon apróra vágott almát és a bort. Így főzzük az egészet most már nagy lángon, amíg nem kezd zseléssé ill. lekvár-állagúvá válni. A legvégén adjuk hozzá a citrom reszelt héját.
Magában vagy érett, puha sajtok mellé fenséges!