Élet- és ételöröm, a SlowFood dícsérete

Minden ami az olasz konyhához tartozik, örömök, bánatok, boldogság, ragyogás, nevetés és sok-sok érzelem.... És persze receptek első -és másodkézből, az olasz nagyitól, saját olasz konyhámból és olasz barátainktól.

Friss topikok

Zsidó. Tövis. Bogyó.

2013.10.06. 16:13 AdWo

A zsidótövisbogyó (hogy ez a név honnan származik, nem tudjuk, még a Wikipedia sem világosít fel minket róla...) az észak-olasz gasztronómiában igen elterjedt, szinte hétköznapi gyümölcs, kínai datolya néven is ismert (vagy nem:-) Latin neve is átverést sugall (Ziziphus jujuba), pedig a zsidótövisbogyó rendkívül sokoldalú gyümölcs. Hogy nálunk miért is nem terjedt el, titok marad, pedig a zsidótövibogyó fája igen ellenálló, nem hajt fejet a minusz 10-15-öknek sem.

giuggiole 2

Giuggiole (1)

Íze az almáéhoz hasonlít, elmegy olyan "szotyifélének":-) Pici golyócskák, közepükön egy maggal, lekvárok, zselatin, torták készülhetnek belőle. A legelismertebb-leghíresebb-legismertebb azonban  zsidótövisbogyóból készült likőr, amelyet otthon is elkészíthettek:

 Hozzávalók:

1 kg zsidótövisbogyó (én kicsit többet tettem, kb. 1,2 kg-t)

1 kg cukor (én részben barnacukrot használtam, olyan 1/3 - 2/3 arányban)

2 fürt szőlő (ha van még muskotályos, ha nem más édes fajta)

Cabernet ízlés szerint (én másfél pohárnyit tettem bele:-)

2 szép nagy alma hámozva

1 citrom reszelt héja

víz amennyi szükséges lesz, nálam ez 2 liter volt

A bogyókat hagyjuk megráncosodni szobahőmérsékleten, tehát állni úgy 2 napig. Ezután tegyük egy nagy-nagy lábasba, adjuk hozzá a szőlőt és a cukrot és főzzük kb. 1 órán keresztül lassú tűzön.

Ezután adjuk hozzá a nagyon apróra vágott almát és a bort. Így főzzük az egészet most már nagy lángon, amíg nem kezd zseléssé ill. lekvár-állagúvá válni. A legvégén adjuk hozzá a citrom reszelt héját. 

Magában vagy érett, puha sajtok mellé fenséges!

5255564700 837019ff5d

Szólj hozzá!

Címkék: zsidótövisbogyó

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr665516988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása