Élet- és ételöröm, a SlowFood dícsérete

Minden ami az olasz konyhához tartozik, örömök, bánatok, boldogság, ragyogás, nevetés és sok-sok érzelem.... És persze receptek első -és másodkézből, az olasz nagyitól, saját olasz konyhámból és olasz barátainktól.

Friss topikok

Pármai sonka vagy kóla light?

2013.12.17. 12:35 AdWo

Gasztro-témában az olaszokat ezekben a napokban a karácsonyi menü legalább elméletben való összeállításán kívül egy új brit törvény foglalkoztatja leginkább, amely kategóriába sorolja a szupermarketekbe kerülő élelmiszereket, a  kizárólag azok azok zsír -és cukortartalmát figyelembe véve. Az új törvény szerint az élelmiszereken fel kell tüntetni egy zöld, sárga vagy piros jelzést, így komunikálva azok egészségre való káros, semleges vagy "hasznos" jellegét. 

Az olasz Mezőgazdasági Miniszter azonnal ellenérzését fejezte ki a rendszerrel szemben, abszurdnak nyilvánítva a brit rendelkezést. A zöld, sárga és piros jelzéseket (a piros a "tiltólista", vagyis zsíros és/vagy magas cukortartalmú élelmiszerek) a fogyasztók szempontjából megtévesztő, sőt, manipulatívnak tartotta nemcsak az olasz miniszter, hanem még 16 európai ország egyöntetűen. 

A piroslámpás rendszer több szempontból sem állja meg a helyét. Az olasz álláspont szerint nem léteznek önmagukban kártékony vagy "jó" ételek; senkit nem ér visszafordíthatatlan sérülés, ha megeszik egy darab csokoládét, miután például lefutott 8 kilométert és úszott másik kettőt. Másrészt a besorolás egyszerűen dilettáns módon lett elkészítve. Érdekesség, hogy míg a Coca-Cola light zöld jelzést kapott, amí relatíve magas zsírtartalmának köszönhetően.szigorú piroslámpás a pármai sonka.  

Az olasz élelmiszer-export mintegy 28%-át érinti a piros jelzés, mintegy 630 millió euró értékben, nem beszélve az olasz konyha imázsát érő kárról.

Rajtuk a választás sora, döntsünk felelősségteljesen: olasz konyha vagy brit...?  

gotan project italia spaghetti vestito gessato mafia gangster-58

  

4 komment

Címkék: Nagy Britannia élelmiszerek besorolása Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr625694805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Globetrotter2014 2013.12.18. 00:21:46

Az olasz konyhán az összes nem mediterrán külföldi 10-15 kilót hízott egy félév alatt.

Nem az olasz ételek egészségessége hanem a mediterrán anyagcsere a kulcs, és nem véletlen hogy az angolok nem nézik jó szemmel, mert egy átlag angol nem feltételül úgy reagál a pármai sonkára mint egy olasz.

AdWo 2013.12.18. 08:31:24

@ZF2: Na jó, ez a komment vagy vicc, vagy elnézést, de nincs kedvem 20 oldalban elemezni a mediterrán konyha előnyeit a magyar, angol és tsai-val szemben, van elég szakirodalom. Az "összes" nem mediterrán...???? KI???????? (Merthogy én nem, sőt, fogytam, és mindazok egészsége ("vér-értékek", zsír, koleszterin stb...), akiket ismerek (sokan vannak itt kint.....). Kevés olyan ország van a világon, ahol létezik az étkezés KULTÚRÁJA, az egyik Olaszország (aztán még lehet itt említeni Franciaországot is, bár ott a hétköznapi ember kevésbé ad az evésre, mint itt) Az átlag angol végülis jobban reagál a Big Mac-re, valóban, olyan szépek, karcsúak és egészségesek az angolok, tényleg. Az anyagcsere pedig egyéni, alkati kérdés, ezenfelül sporttal lehet még "gyorsítani".

AdWo 2013.12.18. 08:44:51

Arról nem beszélve, hogy az olaszok - szintén ennek az étkezési "kultúrának köszönhetően - nem zabálnak két pofára. Ez azt jelenti, hogy pármai sonkából pl. tisztességesen, tehát hajszálvékonyra szeletelve olyan 70-80 gramm a fejadag pl. egy családi vacsorán. Még inkább nem beszélek arról, hogy salátából pedig egy tál a fejadag, nem pedig 2 levél a tányér szélére helyezve dísznek. Bár inkább irány a szakirodalom! :-)

Globetrotter2014 2013.12.19. 20:59:40

@AdWo: közel 2 évet éltem Olaszországban,

nem mediterrán alatt értem osztrák, német lengyel és svéd barátokat, akik ugyanúgy híztak mint jómagam. Ebben benne volt a két főfogásos étkezések éppúgy mint az ingyen etetős happy hour-ok.,

Nagyon jó a mediterrán konyha, azok között is kiemelkedik az olasz, de ha pár elemét veszik csak át, egy angol számára az ugyanúgy csak kalória és szénhidrát lesz. Önmagában a tény hogy az olaszok nem esznek cukoralapú édességet teljesen más anyagcserét eredményez, mintha egy primo piatto és secondo piatto után nem gyümölcs kerül az asztalra hanem egy tiramisu, ami hiába olasz nem eszik minden nap.
süti beállítások módosítása