Élet- és ételöröm, a SlowFood dícsérete

Minden ami az olasz konyhához tartozik, örömök, bánatok, boldogság, ragyogás, nevetés és sok-sok érzelem.... És persze receptek első -és másodkézből, az olasz nagyitól, saját olasz konyhámból és olasz barátainktól.

Friss topikok

Pesto: az eredeti

2013.06.07. 06:35 AdWo

Az Olaszország régióinak konyháját, illetve tipikus fogásait bemutató rovatunkat Nyugaton kezdjük, Liguriában, pontosabban Genova környékén. A pestóról lesz szó, egyik nagy kedvencemről. 

Alapanyaga, a bazsalikomot még a nagy ligúr kereskedők hozták el hajóikon Ázsiából. Annak ellenére, hogy eredetileg nem hazai fűszernövény, tökéletes klímát talált a bazsalikom Liguriában, ahol szinte olyan család, akinek a teraszán ne találnánk friss bazsalikomot. 

Az első pestot a szájhagyomágy szerint még 1800 körül készítették el, a recept pedig azóta nagyjából azonos maradt, annak ellenére, hogy minden családban megvannak a saját kis trükkök az elkészítésére és minden egye nagyi elmagyarázza  nekünk, miért is az ő pestója a legjobb a környéken. 

Az elkészítéshez szükségünk lesz - az egyszerűség kedvéért - kőtálalacskára-mozsárra, amiben majd összetörjük a bazsalikomleveleket, valamint egy fából készült mozsártörőre, amivel majd törjük-zúzzuk a hozzávalókat. Innen is ered a pesto neve: pestare, vagyis összetaposni, összezúzni. 

A pesto hozzávalói:

- 3 gerezd fokhagyma

- 50 g bazsalikomlevél

- 70 g reszelt parmezán (lehetőleg frissen reszelt)

- 1 dl extra szűz olívaolaj

- 2 evőkanél kemény juhsajt (pecorino)

- egy evőkanálnyi fenyőmag

- egy csipet nagyszemű tengeri só

1. Először a fokhagymát tesszük a tálkába és addig zúzzuk, amíg krémes állagú nem lesz.

2. Második lépésként hozzáadjuk a bazsalikomleveleket és a csipet sót és folytatjuk a zúzást. Ez a fázis elég sokáig tart majd, de ne adjuk fel, akkor jó, amikor a bazsalikomlevelekből zöldes lé válik ki.

3. Ekkor adjuk hozzá a fenyőmagot, majd a kétféle sajtot és keverjük krémes állagúvá.

4. A legvégén kerül hozáadásra az olívaolaj, addig keverjük (itt már nem kell zúzni), amíg szép, krémes állagú nem lesz. Elkészült a saját pestónk!

Természetesen spagettivel....

Jó étvágyat!

PESTO

pesto3

Szólj hozzá!

Címkék: pesto Liguria

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr365349125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása