Élet- és ételöröm, a SlowFood dícsérete

Minden ami az olasz konyhához tartozik, örömök, bánatok, boldogság, ragyogás, nevetés és sok-sok érzelem.... És persze receptek első -és másodkézből, az olasz nagyitól, saját olasz konyhámból és olasz barátainktól.

Friss topikok

A legbonyolultabb ünnepi édesség

2013.11.22. 09:58 AdWo

Nemsokára Karácsony, hasznos lesz időben megtervezni az ünnepi menüt egyrészt a hozzávalók beszerzésével kapcsolatos utolsó napi őrjöngés, másrészt merő előrelátás miatt (az iskola már bezárt, a gyerekek a nyakunkon, lesz majd mással foglalkozni az utolsó napokban, mint a menü kitalálásával...).

Az dél-olasz karácsony hercegnőjeként emlegetett cassata siciliana egy túrókrémes-marcipános-kandírozott gyümölcsös különlegesség. Ha van olyan lelkes olvasó, aki képes lesz átrágni magát ezen a recepten, utána pedig veszi a bátorságot (kell majd hozzá..), hogy el is készítse a cassata siciliana-t, hát garantáltan óriási sikert fog aratni a család és a barátok körében. Előrebocsájtunk egy képet kedvcsinálónak, így fog kinézni szeletben:

cassata

Essünk akkor neki.....  A cassata egy 26 cm átmérőjő és nem túl magas falú edényben készül majd, a mennyiségek is erre vonatkoznak. Elkészítésének ideje 2 nap.

A túrókrémhez:

- 1 kg ricotta (olasz termékeket árúsító boltokban vagy a Tescoban is kapható, esetleg meg is lehet rendelni olasz delikáteszekben. Ebben az esetben ricotta di pecora-t - juhtejből készült ricotta-t kérjünk, ami nem ugyanaz, mint a mi juhtúrónk, sőt teljesen más íze van, esetleg lehet egy próbát tenni Gianni Trattoria Pomo d'Oro-jának delikátesz részlegén 

- 270 g porcukor

- 1 evőkanál vaníliaaroma

- 120 g étcsokicseppek (a dobozban kapható, édességek díszítésére használatos. Amúgy mi is egyszerűen feldarabolhatunk 120 g étcsokit nagyon apró darabokra, kb. egy kisgyerek fél kisujjkörmének a dimenzióira gondoljunk:-)))

A piskótatésztához:

- 6 tojás

- 6 evőkanál víz

- 300 g liszt

- 1 zacskó élesztő (édességekhez) 

A fehér cukormázhoz:

- 350 g porcukor

- 3 evőkanál víz

- 1 kanál vaníliaaroma

Csak úgy:

- 100 g marcipán

- zöld ételszínezék

- kandírozott narancs, cseresznye, esetleg mandarin

A "zamathoz":

- 2 dl víz

- 70 g cukor

- 1 csésze amaretto likőr (Disaronno vagy akár rum vagy Maraschino, egy közülük minden rendes házban rendelkezésre áll!!! :-D )

- 1 citrom héja

Elnézést, ezt nem tudom másképp nevezni, ezzel az öntettel kell majd a piskótákat áztatni később:-)

Egy nappal a tálalás előtt (:-DDDDD) kezdjünk hozzá a piskótatészta elkészítéséhez:

1. A 6 tojás sárgájához hozzáadjuk a vizet és jól felverjük (jobb, ha géppel), amikor pedig már kissé habzik, hozzáadjuk a cukrot, aztán lassanként a lisztet és az élesztőt is.  

2. A tojások fehérjét habbá verjük (egyértelműen géppel:-)

3. A felvert fehérjét lassan, kanalanként hozzáadjuk a tojássárgájás-lisztes egyveleghez és finom belekeverjük. 

4. Egy négyszögletű tepsit kivajazunk, lisztet is szórunk rá és beleöntjük a masszát. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt kész és valami ilyesmi lesz belőle:

cassata6

Megkóstolni szinte kötelező, lekvárral, Nutellával. Maradjon a cassata-hoz is... :-)

Eltelt egy nap, jó reggelt Mindenkinek! Nekiállhatunk a túrókrém elkészítésének!

1. A túrókrémet dolgozzuk alaposan össze a porcukorral és a vaníliaaromával. Akár keverőgépet is használhatunk, addig kell keverni-kavarni-jól összedolgozni, amíg sima, krémes állagú nem lesz. Hasznos lehet átpaszírozni egy aprószemű szűrőn is. 

2. Amikor ez kész, adjuk hozzá a csokicseppeket, esetleg ízlés szerint kandírozott narancshéjat is, majd jól keverjük össze az egészet. 

Készítsük el a marcipánt..:

1. A marcipánt jól gyúrjuk össze, adjuk hozzá a züld ételszínezéket, majd gyúrjunk belőle egy szép, zöld labdácskát. A labdácskát ezután nyújtsuk kb. 1/2 cm vastagságúra. 

Itt ismét kritikus ponthoz értünk, a marcipántésztából trapézokat kell vágnunk, amelyek nagysága azonban a a később használandó jénai nagyságától (magasságától) függ. Ugyanilyen nagyságú trapézokat kell vágnunk a piskótatésztából is, majd kirakni vele a jénai falát. Nem mondok semmit, mekkorák legyenek a trapézok, inkább bemutatom képen: 

cassata siciliana seq4B

Ennek végeztével rakjuk ki a jénai alját is piskótával. Lehetőleg ne maradjon rés a marcipán és a piskóták ill. piskóta és piskóta között, később kifolyhat a túrókrém! A sok megmaradt piskótát ne együk meg, mert még kelleni fog a cassata tetejére. 

Tehát az alapunk megvan, most a "zamat" következik:-)

1. Ez csak egy lépéses feladat, a hozzávalókat egy kislábasban főzzük össze, pont. 

A zamattal aztán locsoljuk meg a jénaiban a piskótákat, kb. a zamat 2/3-át használjuk el:-)

A jénaiba ezután a piskótára öntsük a túrókrémet és ne örüljünk, mert még nem vagyunk a recept végén, akkor sem, ha úgy tűnik. 

Ezután fedjük az egészet a megmaradt piskótatrapézokkal és öntsük rá a maradék piát:-) ("zamatot")

Na akkor most le is fedhetjük zsugorfóliával, rá is tehetünk egy nehezéket, egy lábast mondjuk (nem vicc) és toljuk be a hűtőbe olyan 3 órára. Amikor kicsit megmerevedett (ohhh), borítsuk egy lapos tálra. 

Én most már kezdek belefáradni az írásba, úgyhogy a végét lekavarjuk.... :-D

A cassata tetejére, ahogy a képen is látszik, egy fehér cukormáz kerül, ennek elkészítéséhez fogjunk hozzá:

1. Kislábasban melegítsük a porcukrot-vizet-vaníliaaromát. Amikor éppen forrani kezd, tehát folyékony de nem híg, rántjük a cassata tetejére, fedje be szépen az egészet!

2. Itt készen vagyunk!!!!!! Díszítsük a cassata-t a kandírozott gyümölcsökkel és öröljünk, hogy túléltük!!!!

UGYE, MILYEN EGYSZERŰ VOLT??

Szólj hozzá!

Címkék: cassata siciliana

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr35647079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása