Ha késéssel is, de megérkezett a nyár Olaszországba is... Itt északon csak 33 fok, páratartalom az egekben. A barátnőm meghívása a Dolomitokba, pontosabban San Martino di Castrozza-ba éppen jókor jött, kihagyhatatlan akkor is, ha én abszolút tenger-rajongó vagyok.
A mai specialitást tehát be is ágyazzuk a régiók konyhája rovatba, az Ausztriával határos Trentino régióról és a Canederli-ről lesz szó. Kalóriadús, tápláló, igazi hegyi étek, hegyi lakosoknak. Azért vakáción is lecsúszott és meg is ülte a gyomromat, bár lehet, hogy kevesebb mellékhatása lett volna, ha mondjuk 3 teniszlabdányi gombóc helyett csak kettőt vállalok be.... Merthogy gombócokról van szó és nem is akármilyenek, még elkészíteni sem olyan nagy ördöngösség. Ha a recept városkáról városkára változik is, mi a klasszikus, speck-kel készült verziót mutatjuk be:
Hozzávalók:
20 dkg állott (száraz) kenyér
40 g liszt
10 dkg speck
30 g vaj
2 tojás
1,5 dl tej
1 kis fej hagyma
kész erőleves (akár kockából is)
extra szűz olívaolaj
hintés szerecsendió, petrezselyem, só, bors
hintés bors
1. A kenyeret vágjuk pici kockákra, az egész tojásokat verjük fel.
2. A kenyérkockákhoz adjuk hozzá a felvert tojást, a tejet, sót, borsot, keverjük jól össze, majd fedjük le és hagyjuk állni kb. 2 órán át. Néha keverjünk bele, hogy jól átjárják az ízek. A kenyérdaraboknak puhává kell válnia, de nem kell "felolvadniuk" a tejben.
3. Miküzben pihen a tejes-tojásos kenyér, vágjuk fel apróra a specket és pirótsuk meg a szintén apróra vágott hagymán, olívaolajon és vajon.
4. Miután kihűlt a speck és letelt a kenyér 2 órája, keverjük őket jól össze, adjuk hozzá a petrezselymet, a szerecsendiót, majd végül szórjuk rá a lisztet. Hagyjuk álni az egészet kb. fél óráig, hogy ezúttal is jól összeérjenek az ízek.
5. Na most göngyöljünk belőlük gombócokat:-) Végülis ízlés kérdése a méret, azért egy teniszlabdánál kisebbek legyenek:-) Ha nagyon a kezönkhöz ragad, szórjunk köré még egy kis lisztet. A kész gombócokat EGYSZERRE tegyük az erőlevesbe és abban főzzük kb. 15 percig. amikor feljönnek, vegyük ki őket és íme, kész az eredeti trentinoi Canederli.
A hagyomány szerint többféle módon lehet tálalni, a legegyszerűbb egy kis olvasztott vajat csurgatni rá esetleg egy kis petrezselyemmel is díszíthetjük. Ínyencek szórhatnak rá reszelt parmezánt is.
Buon appetito!