Élet- és ételöröm, a SlowFood dícsérete

Minden ami az olasz konyhához tartozik, örömök, bánatok, boldogság, ragyogás, nevetés és sok-sok érzelem.... És persze receptek első -és másodkézből, az olasz nagyitól, saját olasz konyhámból és olasz barátainktól.

Friss topikok

Utolsó kommentek:

Globetrotter2014 2013.12.19. 20:59:40

@AdWo: közel 2 évet éltem Olaszországban,

nem mediterrán alatt értem osztrák, német lengyel és svéd barátokat, akik ugyanúgy híztak mint jómagam. Ebben benne volt a két főfogásos étkezések éppúgy mint az ingyen etetős happy hour-ok.,

Nagyon jó a mediterrán konyha, azok között is kiemelkedik az olasz, de ha pár elemét veszik csak át, egy angol számára az ugyanúgy csak kalória és szénhidrát lesz. Önmagában a tény hogy az olaszok nem esznek cukoralapú édességet teljesen más anyagcserét eredményez, mintha egy primo piatto és secondo piatto után nem gyümölcs kerül az asztalra hanem egy tiramisu, ami hiába olasz nem eszik minden nap.

Bejegyzés: Pármai sonka vagy kóla light?

AdWo 2013.12.18. 08:44:51

Arról nem beszélve, hogy az olaszok - szintén ennek az étkezési "kultúrának köszönhetően - nem zabálnak két pofára. Ez azt jelenti, hogy pármai sonkából pl. tisztességesen, tehát hajszálvékonyra szeletelve olyan 70-80 gramm a fejadag pl. egy családi vacsorán. Még inkább nem beszélek arról, hogy salátából pedig egy tál a fejadag, nem pedig 2 levél a tányér szélére helyezve dísznek. Bár inkább irány a szakirodalom! :-)

Bejegyzés: Pármai sonka vagy kóla light?

AdWo 2013.12.18. 08:31:24

@ZF2: Na jó, ez a komment vagy vicc, vagy elnézést, de nincs kedvem 20 oldalban elemezni a mediterrán konyha előnyeit a magyar, angol és tsai-val szemben, van elég szakirodalom. Az "összes" nem mediterrán...???? KI???????? (Merthogy én nem, sőt, fogytam, és mindazok egészsége ("vér-értékek", zsír, koleszterin stb...), akiket ismerek (sokan vannak itt kint.....). Kevés olyan ország van a világon, ahol létezik az étkezés KULTÚRÁJA, az egyik Olaszország (aztán még lehet itt említeni Franciaországot is, bár ott a hétköznapi ember kevésbé ad az evésre, mint itt) Az átlag angol végülis jobban reagál a Big Mac-re, valóban, olyan szépek, karcsúak és egészségesek az angolok, tényleg. Az anyagcsere pedig egyéni, alkati kérdés, ezenfelül sporttal lehet még "gyorsítani".

Bejegyzés: Pármai sonka vagy kóla light?

Globetrotter2014 2013.12.18. 00:21:46

Az olasz konyhán az összes nem mediterrán külföldi 10-15 kilót hízott egy félév alatt.

Nem az olasz ételek egészségessége hanem a mediterrán anyagcsere a kulcs, és nem véletlen hogy az angolok nem nézik jó szemmel, mert egy átlag angol nem feltételül úgy reagál a pármai sonkára mint egy olasz.

Bejegyzés: Pármai sonka vagy kóla light?

LupaW 2013.07.08. 14:18:44

@Before: azt jól teszed, mármint a húslét:-) Csak szerintem nem sokan vannak így ezzel:-) Üdv!

Bejegyzés: Canederli - a hegyi zamat, fogyókúrázóknak tilos

Before · http://azbeszt.blog.hu 2013.07.08. 11:50:53

@AdWo: ezeknek a szaroknak penetráns és agresszív ízük van. Tehát fogsz egy adag - elvileg - minőségi alapanyagot, összeállítod, majd valami ipari szutyokba áztatod, hogy még csak véletlenül se maradjon meg az íze. Én például - párszáz forintos költséggel - rendszeresen lefőzök 6-8-10 liter alaplevet, amit néhány hónapig lefagyasztva el lehet tartani, és mindig annyit kiolvasztani, amennyi éppen kell.
Ami még ennél is igénytelenebb, az a porpüré... :)

Bejegyzés: Canederli - a hegyi zamat, fogyókúrázóknak tilos

AdWo 2013.07.08. 06:20:45

Én pl. a porpürét nem enném meg.

Bejegyzés: Canederli - a hegyi zamat, fogyókúrázóknak tilos

AdWo 2013.07.08. 06:19:31

Apropó, kocka, ez volt az egyik olyan dolog, ami itt Olaszországban kicsit meglepett a gasztro témában, pont ők, akik annyira finnyások-igényesek, elég sokat használják azt a híres Maggi kockát, ebédre pl. összecsap egy kockalevest és belecsap tortelliniket, ez klasszikus. A másik a krumplipüré volt. Óriási elismerést kaptam, hogy 100% krumpliből csináltam meg, porok hozzáadása nélkül, itt vagy elintézik porból, vagy max. fele-fele....

Bejegyzés: Canederli - a hegyi zamat, fogyókúrázóknak tilos

AdWo 2013.07.08. 06:16:24

@Before: Miért vág fejbe...? Komolyan kérdezem:-) Az lenne a természetes, hogy NEM kockából, vagy hogy igen...? Ha van időd feldobni egy húslevest, persze jobb nem kockából, más hasznát is veheted. De ha csak a gombócok főzésére kell, simán elég a kockaleves:-)

Bejegyzés: Canederli - a hegyi zamat, fogyókúrázóknak tilos

Before · http://azbeszt.blog.hu 2013.07.08. 06:05:55

Ez az "akár kockából is" fordulat mindig mellbever...

Bejegyzés: Canederli - a hegyi zamat, fogyókúrázóknak tilos

2013.07.07. 21:54:45

Szállj, szállj sólyom szárnyán három hegyen túl. :)

Bejegyzés: Canederli - a hegyi zamat, fogyókúrázóknak tilos

AdWo 2013.03.22. 13:26:19

Ha a cél, hogy kihozd a sodrából, akkor adj hozzá tejszínt, hagyd ki a tojást, a tetejére pedig szórj egy kis reszelt Trappistát:-)) (amúgy nagyon szeretem a Trappistát:-)

Bejegyzés: Carbonara, Amore Mio....

hurmagi 2013.03.21. 20:29:06

Igen, ettem már igazi olasz carbonarat, amit valószínűleg egy igazi olasz férfi készített és egészen meglepődtem, hogy ez igazából nem egy zaftos, szószos tésztaétel, sőt akár szárazak és számunkra kissé ízetlennek is találtam, úgyhogy legközelebb, ha olasz pasival találkozom, majd ajánlom figyelmébe a magyar carbonarat!

Bejegyzés: Carbonara, Amore Mio....
süti beállítások módosítása