Élet- és ételöröm, a SlowFood dícsérete

Minden ami az olasz konyhához tartozik, örömök, bánatok, boldogság, ragyogás, nevetés és sok-sok érzelem.... És persze receptek első -és másodkézből, az olasz nagyitól, saját olasz konyhámból és olasz barátainktól.

Friss topikok

Egyszerű, de nagyszerű: Spaghetti aglio, olio e peperoncino

2013.03.22. 12:01 AdWo

Ha már tésztával kezdtük, azzal is folytatjuk.

Személyes tapasztalat alapján az olasz férfiakat konyhai aktivitásuk szempontjából alapvetően három csoportba sorolom:

  1. A konyhába lábát nem teszi, felesége vagy – helytől függően - édesanyja főz rá. Mindemellett remek kritikai érzékel rendelkezik ès nem mellesleg gasztroszakértő.
  2. Leggyakrabban étteremben vagy trattoriakban eszik társaságban, barátokkal, munkaügyben vagy akár egyedül. Alapreceptek elkészítésre képes otthon is, de nem szívesen csinálja. Ért a borokhoz, öröm vele étterembe menni, általában azt eszi, amit ajánlanak neki és képes hosszan elemezni az elé tálalt étkek elkészítési módját, a hozzávalók eredetét valamint hogy ő mit adna még hozzá vagy esetlegesen hagyna inkább ki. Gasztroszakértő.
  3. Imád főzni, vendégeket hívni vacsorára és büszke is főzőtudományára. Nagyon aprólékos és valóban remekül főz. Szeret bonyolult fogásokat is készíteni, ilyenkor a feleségnek gondoskodnia kell arról, hogy a vendégek valami mással azért jól is lakjanak. Gasztro –ÉS borszakértő.

Következő történetünk (a recepttel megspékelve) Massimotól ékezik Hozzátok, aki a harmadik csoporthoz tartozik.

Massimo felesége nem főz. Olaszországban ez a tény már így önmagában is felháborítóJ Hozzátartozik a tényekhez, hogy Massimo viszont imád főzni, és nagyon ért is hozzá (a konyhában természetesen a főzés után mintha egy rakéta robbbant volna fel). Néha este későn munka után hazaérve áll neki, hogy a már otthon lévő vendégeknek egy jó tányér tésztát főzzön (mindezt esetleg egy már elköltött vacsora után, csak azt Paola, a felesége készítette, ezért persze szerinte nem lehetett tökéletes és méltó a vendégekhez….). Ilyenkor azért valami egyszerű de mégis nagyszerű tésztát csap össze, ami gyorsan elkészül, mint például a Spaghetti aglio olio e peperoncino, az olasz konyha talán legegyszerűbb de mégis nagyon finom tésztaétele!

aglio olio peper

A recept kb. 4 főre (elkészítési idő: 20 perc)

Hozzávalók:

40 dkg spaghetti

2 db piros csípős paprika (ha nagyon csípős, elég lehet egy vagy masfél is…)

Fokhagyma

Petrezselyem

Extra szűz olívaolaj

Nagyszemű só a tésztavízhez

  1. Feltesszük forrani a bőséges tésztavizet.
  2. A csípős paprikát és a petrezselymet nagyon apró darabokra vágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomóval átnyomjuk.
  3. A paprikát és a fokhagymàt feltesszük egy serpenyőben az olívaolajon és addig pirítjuk, amíg a fokhagyma kicsit be nem sárgul. A végén hozzáadjuk a petrezselymet is. Amikor kész, eloltjuk alatta a lángot.
  4. Amikor a tészta vize forrásban van, beledobunk egy fél diónyi mennyiségű lehetőleg nagyszemű sót, majd azonnal a spagettitésztát is.
  5. Amikor a tészta megfőtt, azonnal szűrjük le, öntsük hozzá a olívaolajos-fokhagymás sugo-hoz, és kb. fél percig keverjük lassú tűzön, hogy az ízek jól összeéjenek. Ez a fogás nem igényel parmezánt a tetejére, de a sajtmániások még hozzátehetikJ

BUON APPETITO!

Szólj hozzá!

Címkék: olasz spagetti recept paprika fokhagyma petrezselyem tèszta olìvaolaj

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr875162368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása