Ha már tésztával kezdtük, azzal is folytatjuk.
Személyes tapasztalat alapján az olasz férfiakat konyhai aktivitásuk szempontjából alapvetően három csoportba sorolom:
- A konyhába lábát nem teszi, felesége vagy – helytől függően - édesanyja főz rá. Mindemellett remek kritikai érzékel rendelkezik ès nem mellesleg gasztroszakértő.
- Leggyakrabban étteremben vagy trattoriakban eszik társaságban, barátokkal, munkaügyben vagy akár egyedül. Alapreceptek elkészítésre képes otthon is, de nem szívesen csinálja. Ért a borokhoz, öröm vele étterembe menni, általában azt eszi, amit ajánlanak neki és képes hosszan elemezni az elé tálalt étkek elkészítési módját, a hozzávalók eredetét valamint hogy ő mit adna még hozzá vagy esetlegesen hagyna inkább ki. Gasztroszakértő.
- Imád főzni, vendégeket hívni vacsorára és büszke is főzőtudományára. Nagyon aprólékos és valóban remekül főz. Szeret bonyolult fogásokat is készíteni, ilyenkor a feleségnek gondoskodnia kell arról, hogy a vendégek valami mással azért jól is lakjanak. Gasztro –ÉS borszakértő.
Következő történetünk (a recepttel megspékelve) Massimotól ékezik Hozzátok, aki a harmadik csoporthoz tartozik.
Massimo felesége nem főz. Olaszországban ez a tény már így önmagában is felháborítóJ Hozzátartozik a tényekhez, hogy Massimo viszont imád főzni, és nagyon ért is hozzá (a konyhában természetesen a főzés után mintha egy rakéta robbbant volna fel). Néha este későn munka után hazaérve áll neki, hogy a már otthon lévő vendégeknek egy jó tányér tésztát főzzön (mindezt esetleg egy már elköltött vacsora után, csak azt Paola, a felesége készítette, ezért persze szerinte nem lehetett tökéletes és méltó a vendégekhez….). Ilyenkor azért valami egyszerű de mégis nagyszerű tésztát csap össze, ami gyorsan elkészül, mint például a Spaghetti aglio olio e peperoncino, az olasz konyha talán legegyszerűbb de mégis nagyon finom tésztaétele!
A recept kb. 4 főre (elkészítési idő: 20 perc)
Hozzávalók:
40 dkg spaghetti
2 db piros csípős paprika (ha nagyon csípős, elég lehet egy vagy masfél is…)
Fokhagyma
Petrezselyem
Extra szűz olívaolaj
Nagyszemű só a tésztavízhez
- Feltesszük forrani a bőséges tésztavizet.
- A csípős paprikát és a petrezselymet nagyon apró darabokra vágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomóval átnyomjuk.
- A paprikát és a fokhagymàt feltesszük egy serpenyőben az olívaolajon és addig pirítjuk, amíg a fokhagyma kicsit be nem sárgul. A végén hozzáadjuk a petrezselymet is. Amikor kész, eloltjuk alatta a lángot.
- Amikor a tészta vize forrásban van, beledobunk egy fél diónyi mennyiségű lehetőleg nagyszemű sót, majd azonnal a spagettitésztát is.
- Amikor a tészta megfőtt, azonnal szűrjük le, öntsük hozzá a olívaolajos-fokhagymás sugo-hoz, és kb. fél percig keverjük lassú tűzön, hogy az ízek jól összeéjenek. Ez a fogás nem igényel parmezánt a tetejére, de a sajtmániások még hozzátehetikJ
BUON APPETITO!