Élet- és ételöröm, a SlowFood dícsérete

Minden ami az olasz konyhához tartozik, örömök, bánatok, boldogság, ragyogás, nevetés és sok-sok érzelem.... És persze receptek első -és másodkézből, az olasz nagyitól, saját olasz konyhámból és olasz barátainktól.

Friss topikok

Micsoda pasticcio....

2013.04.04. 13:51 AdWo

lasnEgyelőre maradunk a klasszikusoknál és a tökéletes Lasagne (vagy ahogyan helyenként nevezik, Pasticcio - magyarul "káosz:-) titkairól mesélünk..

Hozzávalók (kb. 6 személyre):

Lasagne tészta (lehetőleg friss)

30 dkg sovány marhahús, lehetőleg kétszer darálva

30 dkg (lehetőleg kétszer) darált disznóhús (a csülök a legideálisabb)

10 dkg bacon, 250 ml paradicsompüré, 1 pohár vörösbor, 1 pohár tej, 50 g vaj, 250 ml húsleveslé (akár leveskockából), 1 sárgarépa, 1 fej hagyma, zeller, reszelt parmezán, só, bors

A besamel mártáshoz: 1 liter tej, 10 dkg vaj, 10 dkg liszt, csipet szerecsendió, csipet só

1. Az olajon és a vajon tegyük fel a nagyon apróra vágott vagy inkább darált sárgarépát, a zellert és hagymát és enyhén pirìtsuk.

2. Ezutàn adjuk hozzá a szintén nagyon apróra vágott vagy darált bacont és a darált húsokat. keverjük jól össze és pár percig hagyjuk pirulni nagy lángon, folyamatos kevergetés mellett.

3.  Most a pohárka vörösbor hozzáadása következik, amelyet még mindig állandó keverés mellett hagyunk párologni. 

4. A következő lépés a paradicsompüré, a húslé felének, valamint a só és bors hozzáadása lesz. Ekkor a lábast félig letakarjuk és kb. 1,5 - 2 órán keresztül főzzük, apránként hozzáadva a megmaradt húslét valamint a végén a tejet.

5. Amìg a húsos ragu fő, elkészìtjük a besamel màrtàst (megolvasztjuk a vajat, majd lassanként hozzáadjuk a lisztet, a végén pedig az előre felmelegìtett tejet, végül a szerecsendiót és a sót, mindezt folzamatos és akkurátus kevergetés mellet, nehogy becsomósodjon, mindig kislángon)

6. A lasagne tésztalapok felhasználása előtt minden lapot tegyünk fél percre (ha friss tészta, egy percre, ha nem) forrásban lévő vìzbe, ógy puhábbak és ìzletesebbek lesznek.

7. Ha minden kész, már csak a "rétegezés" maradt. Egy jénai tálat kivajazunk és alját kibéleljük egy réteg lasagne tésztalappal. Ezútán ráteszünk egy réteg húsos ragut, ere a besamelt, majd parmezánt szórunk rá. Ezt addig folytatjuk, amìg el nem fogynak a hozzávalók. Az utolsó réteget fedjük be besamellel, szórjunk rá parmezánt és ìgy tegyük a 160 fokra előmelegìtett sütőbe. A sütési idő kb. 50-60 perc.

Szólj hozzá!

Címkék: tészta parmezán egytálétel lasagne

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr615194623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása