Egyelőre maradunk a klasszikusoknál és a tökéletes Lasagne (vagy ahogyan helyenként nevezik, Pasticcio - magyarul "káosz:-) titkairól mesélünk..
Hozzávalók (kb. 6 személyre):
Lasagne tészta (lehetőleg friss)
30 dkg sovány marhahús, lehetőleg kétszer darálva
30 dkg (lehetőleg kétszer) darált disznóhús (a csülök a legideálisabb)
10 dkg bacon, 250 ml paradicsompüré, 1 pohár vörösbor, 1 pohár tej, 50 g vaj, 250 ml húsleveslé (akár leveskockából), 1 sárgarépa, 1 fej hagyma, zeller, reszelt parmezán, só, bors
A besamel mártáshoz: 1 liter tej, 10 dkg vaj, 10 dkg liszt, csipet szerecsendió, csipet só
1. Az olajon és a vajon tegyük fel a nagyon apróra vágott vagy inkább darált sárgarépát, a zellert és hagymát és enyhén pirìtsuk.
2. Ezutàn adjuk hozzá a szintén nagyon apróra vágott vagy darált bacont és a darált húsokat. keverjük jól össze és pár percig hagyjuk pirulni nagy lángon, folyamatos kevergetés mellett.
3. Most a pohárka vörösbor hozzáadása következik, amelyet még mindig állandó keverés mellett hagyunk párologni.
4. A következő lépés a paradicsompüré, a húslé felének, valamint a só és bors hozzáadása lesz. Ekkor a lábast félig letakarjuk és kb. 1,5 - 2 órán keresztül főzzük, apránként hozzáadva a megmaradt húslét valamint a végén a tejet.
5. Amìg a húsos ragu fő, elkészìtjük a besamel màrtàst (megolvasztjuk a vajat, majd lassanként hozzáadjuk a lisztet, a végén pedig az előre felmelegìtett tejet, végül a szerecsendiót és a sót, mindezt folzamatos és akkurátus kevergetés mellet, nehogy becsomósodjon, mindig kislángon)
6. A lasagne tésztalapok felhasználása előtt minden lapot tegyünk fél percre (ha friss tészta, egy percre, ha nem) forrásban lévő vìzbe, ógy puhábbak és ìzletesebbek lesznek.
7. Ha minden kész, már csak a "rétegezés" maradt. Egy jénai tálat kivajazunk és alját kibéleljük egy réteg lasagne tésztalappal. Ezútán ráteszünk egy réteg húsos ragut, ere a besamelt, majd parmezánt szórunk rá. Ezt addig folytatjuk, amìg el nem fogynak a hozzávalók. Az utolsó réteget fedjük be besamellel, szórjunk rá parmezánt és ìgy tegyük a 160 fokra előmelegìtett sütőbe. A sütési idő kb. 50-60 perc.