Élet- és ételöröm, a SlowFood dícsérete

Minden ami az olasz konyhához tartozik, örömök, bánatok, boldogság, ragyogás, nevetés és sok-sok érzelem.... És persze receptek első -és másodkézből, az olasz nagyitól, saját olasz konyhámból és olasz barátainktól.

Friss topikok

Fahéjas-cukros gnocchi, de tényleg:-)

2013.04.16. 13:28 AdWo

16 apr fahejas gnocchi

Talán ez a fogás döbbentett meg leginkább Olaszországba érkezésem óta, de hát meglátni, megkóstolni és megszeretni... Egészen kivételes ìzkombináció, de naaaaagyon finom. Nem sorolnám a diétás, könnyű mediterrán étkek közé. A fahéjas-cukros gnocchi a Velence környéki konyha sajátja, errefelé rengeteg nehéz és zsìros specialitás kerül még ma is az asztalra, még az edzett magyar gyomornak is kemény megpróbáltatást jelenthet végigülni egy hagyományos 6-8 fogásos venetoi ebédet - vacsorát.

Tehát a fahéjas-cukros gnocchi (mint egytálételt ajánljuk) receptje:

1 kg burgonya

30 dkg liszt

1 tojás

csipet só

60-70 g reszelt Parmezán

40 g cukor (barnacukorral még finomabb)

fahéj (ìzlés szerint)

50 g vaj

egy marék mazsola (lehetőleg egy nappal a főzés előtt vagy akár aznap reggel - végső esetben a főzés kezdetekor:-) - tegyük vìzbe a mazsolát, hogy puhuljon)

1. A burgonyát főzzük me héjastól, amikor kész, hámozzuk meg, nyomjuk jól össze krumplinyomóval, adjuk hozzá a lisztet, a tojást, a csipet sót és keverjük jól össze, amìg egzenletes òs csomómentes massza nem lesz belőle. Közben egy nagy lábosban tegyünk fel vizet forrani. 

2. A masszából kevés liszttel bevont vágódeszkán készìtsünk hosszúkás "kìgyókat", majd ezeket vágjuk gnocchi formára. Ne legyenek túl kicsik, mert akkor könnyen túlfőhetnek! Amikor kész, minden egyes gnocchira egy villa hátsó részével nyomjunk rá, ezzel a gnocchi megkapja a hìres "ràcsos" felületét és jobban magába szìvja majd a szószt.

3. Amikor a vìz forr, sózzuk, majd dobjuk bele a gnocchikat. 

4. Amìg a gnocchi fő (vigyázzunk, mert hamar elkészülnek!), egy serpenyőben alacsony lángon tegyük fel a vajat (nem kell pirulnia). Közben egy külön tányérban keverjük össze a fahéjat, a cukrot és a reszelt Parmezánt. 

5. A gnocchi akkor készült el, ha feljön a vìz tetejére. Alaposan szűrjük le és dobjuk a serpenyőbe, ahol a vajat olvasztottuk. Keverjük gyorsan össze az olvasztott vajjal, adjuk hozzá a fahéjas - cukros - parmezános keveréket és alacsony lángon kevergessük kb. 1 percen át. Végül adjuk hozzá a mazsolát és meg 1 percig keverjük. ELKÉSZÜLT!!! 

Jó étvágyat, ma már nem kell mást főznötök, eltelìt egész napra:-)

 

Szólj hozzá!

Címkék: édes fahéj gnocchi fahéjas gnocchi

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr55229389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása